Sweetcron

2008 október 28 | besorolva: Alkalmazások

A különféle közösségi oldalak mindennapjaink részévé váltak, fotókat osztunk meg nap-mint-nap a Flickr-en, bejegyzéseket a Twitteren, linkeket a Del.ici.us-n, videókat a YouTube-on, stb...

Ezeket a szerteszét hagyott életjeleket foghatjuk össze automatikusan az ingyenes és nyílt forráskódú, jelenleg béta állapotú, Sweetcron segítségével.

Vannak hasonló szolgáltatások a neten (swurl, friendfeed) de ez saját domain alatt, saját szerveren mégis csak más… és egyszerűen egyedi kinézetre alakítható. (Csak megjegyzem, hogy a worpress-hez létezik hasonló funkciójú plugin)

sweetcron

A Sweetcron letöltése és az előkészületek

A Sweetcron.com oldalon egy email cím ellenében kapod meg a hozzáféréseket a letöltéshez. A letöltéseket a fejlesztő, Jon Yongfook Cockle Google Group-on hosztolja, és itt található egy wiki a szükséges információkkal, illetve a támogatói csoport fóruma is.

A telepítéshez szerver oldalon PHP5.x, illetve MySQL (4.1) szükséges, illetve a mod_rewrite funkció megléte. Célszerű már a telepítés előtt létrehozni egy adatbázist, melyet a rendszer majd használ.

A Sweetcron legfrissebb verzióját töltsd fel a web szervered azon mappájába, ahol szeretnéd a blogodat beélesíteni. Elhelyezheted a gyökérkönyvtárban, vagy almappában is, például /blog vagy /lifestream.

Megjegyzés: a letöltött állomány tartalmaz egy .htaccess fájlt, ami szükséges a Sweetcron hibátlan futásához. Néhány operációs rendszer szereti elrejteni ezt a fájlt, így ha nem látod abban a mappában, ahova feltöltötted, akkor lehet, hogy létre kell hoznod egy újat.

A Sweetcron telepítése

A telepítés még kicsit fapados – remélhetően ez a béta verziónak tudható be – némi saját kezű fájlszerkesztést igényel, ami bármilyen text-editor segítségével elvégezhető.
Először ellenőrizd, hogy a .htaccess fájlod a helyén van és a következő kód található benne:

 
Options +FollowSymLinks  
RewriteEngine On  
RewriteBase /  
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f  
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d  
RewriteRule ^(.*)$ index.php?/$1 [L]  

Utána, nyisd meg a system/application/config mappát és nevezd át a „config-sample.php” fájlt „config.php” –ra. Írd át az URL-t az oldalad URL-jére. Utána nevezd át a „database-sample.php” –t „database.php” –ra és töltsd ki az adatbázis információkat (adatbázis neve, felhasználó név, jelszó).

Megjegyzés: ha almappába telepíted, akkor van két extra teendő:

1. A config.php –ban bizonyosodj meg arról, hogy a base_url a teljes elérési útja a Sweetcorn telepítési helyének, tehát legyen ott az almappa.
2. Nyisd meg a .htacces fájlt és írd át a RewriteBase / RewriteBase /almappa -ra

Nyisd meg az oldalad egy webböngészővel (www.domain/almappa/ )és már csak a néhány befejező lépés van hátra (az admin accountod beállítása, cím, stb.).

Konfigurálás

A sikeres telepítés után nincs is más hátra, mint felveni néhány feed-et. A Feeds tabon kattints az „Add new Feed” gombra a jobb oldalon:

sweetcron admin panel

Ha megvan a „valós” feed cím (pl.: http://feeds.feedburner.com/nettuts) akkor egyszerűen másold be és kattints az „Add This Feed” gombra. Azonban a Sweetcron automatikusan érzékeli a feedeket a legtöbb oldalon (pl.: http://nettuts.com/), így elegendő az url megadása is.

Az Options tab-on általános beállításokra van lehetőség, az oldal címe, és az admin email után az egy oldalon megjelenő bejegyzések számát befolyásolhatjuk.
A Cron Type már érdekesebb, két beállítás lehetséges itt: Pseudo-Cron és True Cron. Ezek arra szolgálnak, hogy a program mikor/hogyan ellenőrizze a feedjeidet új bejegyzések után kutatva. Pseudo Cron az alapértelmezett, mivel nem igényel szerverkonfigurálást. Ennél a beállításnál, ha hosszabb ez az idő, mint 30 perc, a következő látogatód fogja elvégezni a frissítést azzal, hogy betölti az oldalt. Az átlagos oldalbetöltésnél egy kicsit lassabb sebességet fog tapasztalni.
A True Cron megszűnteti ezt a problémát, mert a szerver maga végzi el ezt a feladatot. Ha tudod, hogy mit csinálsz, akkor beállíthatod a servered Cron Job –jait, kattints arra az opcióra és megkapod az URL-t, amit frissíteni kell.

A beállítások, és a feed-ek felvétele után az oldalon még nem látható semmi újdonság, de nem kell aggódni, a Cron job még nem indult el. Ha gyorsítani szeretnéd, menj vissza a beállítások panelra, kattints a True Cron –ra, másold ki az ott kapott URL –t és a böngésződben indítsd el. Ez lekérdezi az összes jelenlegi feed bejegyzésedet. Vagy (könnyebb megoldás), kattints az „Items” tabra, majd válaszd a „Fetch New Item Now” gombot.

Adminisztráció

A Sweetcron valójában egy blog motor, nem csupán feedek összegyűjtésére alkalmas, a Write tabra kattintva önálló postokat is írhatsz.

Egy másik fontos dolog, ha behúz egy új bejegyzést (mondjuk egy új Twitter Tweet –et), akkor azt az adatbázisban eltárolja. Ha ezt a Tweet –et később törlöd, vagy módosítod a Twitteren, akkor nem fog automatikusan módosulni az oldaladon.

Az admin panelen az Items tab-on található az összes eddig írt, vagy feedből beemelt bejegyzés, és itt lehet szerkeszteni, törölni, vagy szimplán megváltoztatni a publikáció állapotát.

A cikk Chris Coyier írása alapján készült, amely a Nettuts portálon jelent meg.

A Sweetcron testreszabásáról, egyedi megjelenítés kialakításáról folytatás következik.

bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark

Tags: ,

Bejelentkezhetsz meglévő Facebook, vagy Twitter profiloddal is!

One Comment so far

  1. Turulcsirip - hslaszlo Says:

    [...] lifestream blog szoftver - összegyűjti, amit mi szanaszét hagyunk: http://www.blog.bluedesign.hu/alkalmazasok/sweetcron « előző | hslaszlo — 2008. 10. 29. [...]

Leave your comment

Bejelentkezhetsz meglévő Facebook, vagy Twitter profiloddal is!